واشر سر سیلندر بین بلوک موتور با اجزایی مانند میل لنگ و پیستون در داخل و فضای بین سیلندر و سر سیلندر را آب بندی میکند تا از خروج گاز از داخل محفظه احتراق، نشت کردن آب از مجاری آب و نشت روغن از مجاری روغن جلوگیری کند.
واشر سر سیلندر
سر سیلندر در واقع بلوک فوقانی موتور است که امروزه به طور کلی از آلیاژهای سبک مانند آلومینیوم برای کاهش وزن ساخته شده است. روی سر سیلندر علاوه بر اجزای مکانیکی و الکترونیکی سوپاپها و لوازم جانبی آنها، شمعها و میل بادامک، مجاری برای هدایت جریان آب در اطراف محفظه احتراق برای خنک شدن موتور وجود دارد.
علاوه بر این، در سر سیلندر مجاری برای انتقال روغن از محفظه روغن (کاتر) به میل بادامک و قطعات متحرک در سر سیلندر وجود دارد. اتصال سر سیلندر با بلوک سیلندر با یک واشر پرس شده چند لایه ساخته شده از فلز نسوز و مواد کامپوزیتی بنام واشر سرسیلندر مهر و موم میشود تا از نشت آب، روغن و گازهای احتراق جلوگیری کند.
در اثر حرارت و باز شدن لایههای مختلف در اثر سایش، آببندی خود را از دست میدهد و باعث میشود آب به محفظه احتراق وارد شود یا ترکیب آب و روغن یا روغن به محفظه احتراق وارد شود و باعث سوختن روغن شود و در بعضی موارد باعث آزاد شدن گازهای کامل شود که به نوبه خود باعث کاهش فشرده سازی موتور و در نتیجه کاهش قدرت خروجی میشود. به این حالت سوختن واشر سرسیلندر گفته میشود.

وظیفه واشر سر سیلندر
واشر سر سیلندر سه عملکرد اصلی دارد
آب بندی سیلندر
هنگام روشن شدن موتور، فشار سیلندر در یک موتور بنزینی به راحتی می تواند به 700 psi و در یک موتور دیزلی، تا 2000 psi برسد. واشر سر سیلندر عملکرد سیلندر را بهبود میبخشد.
آب بندی واشر سر سیلندر از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا هرگونه نشتی گاز بر دقت عملکرد موتور تأثیر میگذارد و قدرت و کارایی موتور را کاهش میدهد. واشر سر سیلندر باید بتواند فشار و گرمای زیاد ناشی از موتور را تحمل کند. اگر آب رادیاتور کم باشد، فشار زیادی به موتور و پمپ آب وارد میشود و واشر سر سیلندر میسوزد، تعمیر واشر سرسیلندر بسیار گران است.
انتقال مایعات
در داخل بلوک موتور و سر سیلندر، خنک کننده موتور و روغن موتور مورد نیاز است و در واشر سر سیلندر مسیر هایی وجود دارد که بین سر سیلندر و بلوک موتور گردش می کنند. در سرسیلندر وظیفه خنک کننده تنظیم دمای سوپاپ ها و شمع ها است.

نگهداری مایعات
مسیرهای خنک کننده و روغن موتور تنها چند میلی متر از یکدیگر فاصله دارند. جلوگیری از ترکیب خنک کننده و روغن موتور با هم یکی از اصلی ترین عملکردهای واشر سرسیلندر است. عملکرد دیگر واشر سر سیلندر جلوگیری از نزدیک شدن گازهای احتراق به مسیرهای ویژه مایع خنک کننده و روغن موتور است.
علائم سوختن واشر سر سیلندر
کاهش آب رادیاتور
اگر مرتباً در مخزن رادیاتور افت سطح آب یا مایع خنک کننده موتور مشاهده میکنید، به احتمال زیاد واشر سر سیلندر اتومبیل شما سوخته یا فرسوده شده است و در نتیجه این فرسودگی و مهر و موم استاندارد، آب وارد محفظه احتراق و بخار میشود. در چنین مواردی، اگزوز خودرو دارای رطوبت نیز هست.
وجود لایه روغن در داخل رادیاتور
اگر هنگام بازکردن مخزن آب رادیاتور، یک لایه روغن روی سطح آب مشاهده کردید، میتواند به دلیل خرابی واشر سرسیلندر و نشت روغن در لوله آب باشد.
کاهش قدرت موتور
اگر احساس میکنید موتور ماشین شما قدرت گذشته را ندارد، ممکن است این مشکل به دلیل خرابی واشر سرسیلندر و نشت کمپرس موتور باشد. در چنین مواردی، هنگامی که پیستونها برای فشرده سازی مخلوط سوخت و هوا به سمت بالا حرکت میکنند، مخلوط سوخت و هوای فشرده به دلیل فرسودگی واشر سرسیلندر و از بین رفتن درزگیر لازم، به داخل مجرای آب یا از بلوک سیلندر خارج میشود. بنابراین، بخشی از مخلوط سوخت و هوا هدر میرود و موتور قدرت قبلی را ندارد. اگر این کمپرس وارد لوله آب شود، میتواند باعث تورم لولههای رادیاتور یا ظاهر شدن حباب در مخزن آب رادیاتور شود.
خروج دود سفید
دود سفید غیر عادی از اگزوز اتومبیل نشان میدهد که آب به داخل محفظه سیلندر نفوذ میکند و مایع خنک کننده را با مخلوط بنزین و هوا تبخیر میکند. در نتیجه آسیب و سوختن واشر سر سیلندر ایجاد میشود. البته توجه داشته باشید که بخار سفیدی که هنگام روشن شدن خودرو در هوای سرد از اگزوز خارج میشود، نشانه خرابی واشر سرسیلندر نیست.
تغییر رنگ روغن موتور
اگر در زمان بیرون آوردن گیج روغن برای کنترل روغن داخل موتور، دیدید که رنگ روغن موتور به رنگ قهوهای روشن یا شیری تغییر کرده است، این مساله به علت خرابی واشر سر سیلندر و نفوذ آب به داخل مجاری روغن است. در چنین شرایطی باعث از بین رفتن خاصیت روانکاری روغن شده که میتواند به سرعت سایر بخشهای موتور هم آسیب برساند.

بالا رفتن دمای موتور
افزایش دمای زیاد موتور میتواند باعث از سوختن واشر سرسیلندر شود. اما در بسیاری از موارد سوختن واشر سرسیلندر و در نتیجه آن از بین رفتن کمپرس موتور و یا تبخیر آب داخل رادیاتور در نتیجه نشت به محفظه احتراق میتواند باعث افت توان موتور و در نتیجه فشار بیش از حد به آن و جوش آوردن موتور شود. البته جوش آوردن موتور خودرو دلایل بسیار زیادی دارد که یکی از آن ها خرابی واشر سرسیلندر است.
- انسداد مجاری آب در موتور
- آب رادیاتور به دلیل رسوب یا سوعملکرد پروانه خنک نمیشود.
- نقص فنی در ترموستات
- نقص فنی در پمپ آب و عدم جریان آب در موتور
- شلنگهای ورودی و خروجی رادیاتور
- رانندگی طولانی در ترافیک و فشار بر روی موتور در تابستان
از دیگر علائم سوختن واشر سرسیلندر می توان به وجود آب در سر پیستون ها، قاطی کردن آب و روغن، کندی روشن شدن موتور، سوعملکرد موتور، خروج بخار آب از اگزوز اشاره کرد
وقتی واشر سرسیلندر می سوزد، آب رادیاتور گرم میشود و دما افزایش مییابد و پس از چند دقیقه پس از رسیدن آمپر به خط قرمز، واشر آسیب می بیند.
مقالات مرتبط
دلایل خرابی سرسیلندر
میتوان سرسیلندر را به عنوان یک قطعه فلزی در نظر گرفت که روی بلوک سیلندر [...]
واشر سر سیلندر
واشر سر سیلندر بین بلوک موتور با اجزایی مانند میل لنگ و پیستون در داخل [...]
تفاوت سر سیلندر کامل و خالی
یکی از خرابیهایی که امروزه در انواع خودروها دیده میشود خرابی سر سیلندر خودرو است. [...]
کاربرد سرسیلندر
در موتورهای احتراق داخلی، سر سیلندر قطعهای است که در بالای قسمت سیلندر قرار دارد. [...]
اجزای سرسیلندر
سرسیلندر در واقع آخرین بلوک سیستم پیشرانه است که امروزه به طور کلی از آلیاژهای [...]
نحوه عملکرد سر سیلندر
یکی از این قطعات اصلی و مهم، سر سیلندر خودرو است، که در مکالمات تعمیرکاران [...]
دلایل جوش آوردن موتور خودرو
اگر هنگام رانندگی، به ویژه در روزهای گرم و شلوغ، نشانگر آمپر آب روی خط [...]
ناک زدن موتور خودرو
ناک زدن یا ضربه موتور خودرو یکی از رایجترین پدیدهها و مشکلات صاحبان خودرو خصوصاً [...]